Maden

Der er 3 aspekter omkring mad, når det gælder energi og klima: 1) Hvor vi får maden fra (produktionen), 2) hvordan vi tilbereder og opbevarer den samt 3) undgå madspild.

Vores handlinger i hverdagen, og den mad vi spiser, påvirker den mængde CO2 (og øvrige drivhusgasser), vi som forbrugere er med til at ”udlede”. Vi spiser især mere kød, og vi spiser flere fødevarer, der kommer langvejs fra. Det har konsekvenser for vores helbred og den voksende klimabelastning. Helt op mod 20-25 procent af verdens samlede CO2 udslip kan henføres til produktion, transport og forbrug af mad. Men vi skal alle have mad. Hvis man vil spise klimavenligt, er disse nogle af de råd gode at følge:

  • Spis rigeligt med frugt og grønt, mindre kød og mælkeprodukter
  • Køb mere lokalt og sæsonens fødevarer
  • Drik vand fra hanen
  • Undgå at smide mad ud – tilbered kun den mængde, du har brug for (lav f.eks. en madplan pr. uge)

Der bruges el til mange formål ifm. opbevaring og tilberedning af mad. Selvom de hårde hvidevarer, som eksempelvis køleskabe, frysere og komfurer, er blevet mere effektive med årene, så har det fortsat stor betydning, hvilken type af produkter man vælger som forbruger. Energimærkning af hårde hvidevarer giver mulighed for at vælge de mest energieffektive produkter. Energimærkningen giver oplysninger om produkternes energi (-og vand) forbrug samt hvor effektivt de arbejder.

Råd om energirigtig madlavning. Eksempler for brug af ovn:

 •  tilberede flere retter i ovnen samtidig. Man sparer op til ca. 60% energi, hvis du fylder ovnen op og tilbereder f.eks. kød eller fisk samtidig med kartofler og dessertkage.
 • de fleste retter kan sættes ind i en kold ovn, og sluk 5-10 minutter før den angivne stegetid, og udnyt eftervarmen. Derved sparer du 10-25% energi.
 • Grill-funktionen bør kun anvendes, når det er strengt nødvendigt, da den er energikrævende og meget dyr i drift

Nyttige links:

Hjem Fora Maden

Dette forum indeholder 4 emner og blev sidst opdateret af  Charlotte 4 år, 9 måneder siden.

Viser 4 emner - 1 til 4 (af 4 i alt)
Viser 4 emner - 1 til 4 (af 4 i alt)

Du skal være logget ind for at oprette et nyt emne. (Klik her for at logge ind eller oprette en ny bruger)